PvdA Gemeente Maasgouw

Luc Wolfs wijst op ongewenste aspecten bij Bomennota

bomenbeleid_-_prentThorn, Stevensweert, Wessem. 5 nov 2010. Bomen zijn van belang voor de leefbaarheid in Maasgouw. En dus komt er een heuse Bomennota. Luc Wolfs wees op onuitvoerbare en dure aspecten voor de burgers. Hij kreeg de raad en wethouder volledig mee.

 

De gemeente Maasgouw kreeg onlangs een landelijke prijs voor haar groenbeleid. Daarop voortbordurend komt er nu een Bomennota om een duurzaam bomenbestand te regelen. Maar er zijn complikaties.

 

LucIn de oude kernen van Thorn, Wessem en Stevensweert zijn er nogal wat bepalingen die zeggen dat burgers voor het rooien van groen meerdere vergunningen moeten aanvragen. Nu ligt daarbij niet precies vast wat groen is. Is dat iedere struik, ook achter in de tuin? En volgens Wolfs zou het al gauw om meer dan 200-300 € kunnen gaan.

 

Wethouder Lalieu beloofde meteen en volmondig de zaak te repareren. Nog deze week wordt in Wessem begonnen (want daar komt toevallig nu net een bestemmingsplan wijziging) om vast te leggen welke groen elementen écht van belang zijn. En de resterende elementen mag men dan gewoon zelf aanpakken. Hij zegde ook toe dat tot alle regels aangepast zijn in de handhaving soepel op te laten treden in de handhaving.  En dat was na een uitdrukkellijk verzoek hiertoe van het PvdA raadslid.

 

LB maakte zich nog zorgen om de veiligheid van de wandelaars op de wandelpaden waar wel eens wat dood hout op kan vallen. Om dat te regelen worden deze bomen eens per 3 jaar bekeken. In ambtelijk jargon: "periodieke visuele inspectie". En in die tussentijd valt dat hout gewoon niet.

 

En tot slot: de spitsvondigheden waren niet van de lucht. "Uw opmerking snijdt hout",  "wie wil een boom opzetten?".  Lachen man!

 

En hier is de link naar de Bomennota. Bij agendapunt kunt u doorklikken. Voor de echte bomenliefhebbers!